Als Exxpose stellen we dat er een beter beleid bestaat rondom prostitutie dan we in Nederland hanteren. Wij pleiten voor het Zweedse gelijkheidsmodel. Waar baseren wij dit op? Waarom helpt het de mensen in prostitutie om het kopen van seks strafbaar te stellen? Lees het hier!
Gebaseerd op de wetenschap dat prostitutie ongelijkwaardig is en schade toebrengt, heeft Zweden zichzelf tot doel gesteld om prostitutie zo veel mogelijk te verminderen. Dit doen ze door het strafbaar stellen van de sekskopers en derden die verdienen aan prostitutie. De mensen in de prostitutie bieden zij juist hulp. Sociale voorzieningen voor zowel mensen in de prostitutie als sekskopers zijn een essentieel onderdeel van dit beleid, net zoals voorlichting rondom de rationale achter het beleid. MacKinnon, één van de grondleggers van deze wetgeving zei hierover: “Put another way, the law reduces the social hierarchy between the parties, putting prostituted persons in a more substantially equal position than they were before.” (Waltman, 2017)
Twintig jaar na invoering van de wet kan men concluderen dat dit beleid inderdaad helpt om prostitutie te verminderen. Uit zowel de evaluaties (SOU, 2010) van de Zweedse overheid als ander onderzoek (Waltman, 2011; Waltman, 2017) zijn de volgende conclusies te trekken:
● Een vermindering van het aantal mensen in de prostitutie door de tijd heen
In 2008 concludeerde Noorse onderzoekers dat er in Zweden ongeveer 300 mensen in de straatprostitutie zijn, en dat er voor 300 vrouwen en 50 mannen online werd geadverteerd (deze mensen zouden dubbel geteld kunnen zijn). In 1998, het jaar voordat de wet in werking trad, werden er 726 vrouwen in de straatprostitutie gevonden, in 1993 nog 2500 tot 3000. Er is ook geen grote shift naar het internet of thuisprostitutie of een andere vorm, of zogenoemde meer ‘verborgen’ prostitutie gegaan, door invoering van de wet in Zweden in vergelijking met andere landen.
● Er zijn minder mensen in de prostitutie in vergelijking met omliggende landen
Zo waren er in Denemarken, waar prostitutie legaal is, acht jaar na invoering van de wet in Zweden 16 keer zoveel vrouwen per capita in de straatprostitutie.
● Er is een vermindering van sekskopers
En bovendien een breed gedragen steun voor de wet in de samenleving (60% tot 79%) , vooral onder jonge mensen (18-38), wat indirect voor minder sekskopers zorgt.
● Zweden blijkt een minder aantrekkelijk land voor mensenhandelaren
Dit wordt duidelijk uit onder andere telefoontaps, politieonderzoek, getuigenissen van mensen uit de prostitutie en politie in de Baltische staten. Pooiers kunnen bovendien maar 3 of 4 vrouwen onder zich hebben, in plaats van grote groepen omdat het simpelweg onmogelijk is om grotere groepen te verbergen.
● Het beleid blijkt veiliger te zijn voor mensen in de prostitutie
MAX WALTMAN, RESEARCHER STOCKHOLM UNIVERSITEIT EN MINISTERIE VAN GELIJKHEID ZWEDEN:
“Als je je beleid baseert op de de rechten van de sekskopers, en niet op het welzijn van de mensen die de seks verkopen, werk je geweld in de hand. In Nederland kun je op sommige plekken voor 10 euro seks kopen. In Zweden moet je zeker 150 euro betalen. Dat zegt iets over de markt. Het gelijkheidsmodel van Zweden zorgt ervoor dat de vraag naar prostitutie en daarmee uitbuiting kleiner wordt. In Nederland is de prostitutie, en daarmee de mensenhandel, niet voor niets enorm. Dat hangt samen met de wetgeving.
Bronnen
SOU 2010:49 (2011). Evaluation of the prohibition of the purchase of sexual services. Geraadpleegd via https://www.government.se/articles/2011/03/evaluation-of-the-prohibition-of-the-purchase-of-sexual-services/
Waltman, 2017. Uit “Appraising the Impact of Toward a Feminist Theory of the State: Consciousness-Raising, Hierarchy Theory, and Substantive Equality Laws.” Law & Inequality: A Journal of Theory and Practice 35, no. 2 (2017): 353–91
Waltman, M. (2011). Prohibiting Sex Purchasing and 27 Ending Trafficking: The Swedish Prostitution Law. Geraadpleegd van https://repository.law.umich.edu/mjil/vol33/ iss1/507;