In landen als Zweden, Noorwegen, Ierland en sinds kort Frankrijk gaat men heel anders om met prostitutie. Daar is het kopen van seks strafbaar. Steeds meer Europese landen volgen hierin Zweden, die als eerste koos om prostitutie illegaal te maken, door de sekskoper te criminaliseren en de vrouwen in de prostitutie alle mogelijke hulp aan te bieden.
Op het Exxpose festival in 2017 sprak Maria Ahlin uit Zweden, zij is CEO van een populaire Zweedse jongerenbeweging tegen prostitutie en mensenhandel: Changing Attitudes. Maria weet alles over het Zweedse prostitutie-beleid, wat ze zelf de Swedish Sex Purchase Act noemen. Tijd om een paar vragen aan haar te stellen.
De eerste vraag waar zij in het filmpje hieronder antwoord op geeft is: waarom vinden ze het in Zweden een goed idee om het kopen van seks strafbaar te stellen, in de strijd tegen mensenhandel?
Maar, is die wet dan wel effectief? In dit onderzoek kun je lezen dat het Zweedse model in Zweden en Noorwegen de vraag naar seks drastisch heeft verlaagd, en daarmee ook de mensenhandel. Een groot deel van de prostitutie is immers mensenhandel. Hieronder legt Maria uit wat het effect is van de Swedish Sex Purchase Act.
Maar los van hoe de prostitutie kleiner wordt door het verbieden van het kopen van seks, heeft het ook een ander effect: het creëert een nieuwe norm. Mensen vinden het niet meer normaal dat ze een vrouw kunnen overhalen om seks met hen te hebben door middel van geld.
Die nieuwe norm is een norm die veel nieuwe feministen omarmen. Omdat in de praktijk in de prostitutie consent van (kwetsbare, (kans)arme) vrouwen wordt afgekocht door mannen (met meer macht en geld), en het daardoor ongelijkwaardigheid in de hand werkt.
Wat vind jij van het Zweedse model?