Op donderdag 3 september was het dan eindelijk zover: we mochten speechen in de Tweede Kamer om het burgerinitiatief ‘Ik ben onbetaalbaar’ toe te lichten, waarna de Kamer hierover in debat ging. Hieronder lees en kijk je de speech die voorzitter Natasja Bos gaf. Het debat helemaal terugkijken? Dat kan hier.
“Goedemorgen. Ik ben Natasja Bos, voorzitter van de jongerenbeweging Exxpose en initiatiefnemer van het burgerinitiatief Ik Ben Onbetaalbaar. Ik ben enorm vereerd dat ik hier namens 50.000 jonge Nederlanders mag staan om u te dringend verzoeken het kopen van seks strafbaar te stellen.
Wij, Exxpose, zijn een beweging van jonge mensen die geraakt zijn door de rauwe realiteit van prostitutie in ons land en dit niet langer kunnen verzwijgen.”
Laura
“Ikzelf kwam voor mijn onderzoek veel in jeugdzorginstellingen. Ik ontmoette daar onder anderen Laura. Ze was meerdere malen seksueel misbruikt en bleek dan ook zwaar getraumatiseerd. Ze was daar voor haar eigen veiligheid opgesloten, omdat ze slachtoffer was van loverboys. Tot ze 18 werd, daarna stond ze legaal achter een raam.
Van de een op de andere dag is zij veranderd van slachtoffer naar iemand met een normaal beroep.
U wéét dat dit niet zomaar één verhaal is van één vrouw. De overgrote meerderheid van de mensen in prostitutie komt uit een kwetsbare situatie. 63% van de mensen in de prostitutie geeft bijvoorbeeld aan seksueel misbruikt te zijn in hun jeugd. En waar mijn maag van omdraait is dat we een legale markt gecreëerd hebben rondom deze vrouwen.
Regulering mislukt
21 jaar geleden is Nederland begonnen met het reguleren van prostitutie. Onder andere om misstanden aan te pakken. Inmiddels is talloze keren bewezen dat dat niet is gelukt. We hebben onze handen vol met het bestrijden van de randverschijnselen. Maar hierdoor vergeten we om te kijken naar de kern van het probleem.
Geweld
Prostitutie is namelijk in zichzelf een vorm van geweld. Onderzoek wijst uit dat, ongeacht de plek waar de prostitutie plaatsvindt, prostitutie zoveel schade brengt dat de vrouw een post traumatische stress syndroom kan ontwikkelen. Het kopen van seks veroorzaakt een heftig trauma.
Ongelijkheid
Prostitutie is ongelijkwaardig. Alle vormen van ongelijkheid komen hierin samen. Machtsongelijkheid, economische ongelijkheid, genderongelijkheid – Het is geen nieuws dat voornamelijk mannen met geld het consent afkopen van voornamelijk vrouwen die afkomstig zijn uit minderheidsgroepen.
Onvrijheid
Misschien denkt u: dit kan toch ook een eigen keuze zijn? Dan is mijn vraag: Van wie is het een eigen keuze? Is de enkeling die zegt ‘ik doe dit vrijwillig’ u meer waard dan de overgrote meerderheid in een uitbuitingssituatie? Of is er iets anders aan de hand. Vinden we eigenlijk dat mannen recht hebben om seks te kunnen kopen en is hún keuze voor ons belangrijker?
Markt
Want dat is waarom prostitutie kan bestaan: omdat mensen seks willen kopen. En in Nederland leggen we geen énkele verantwoordelijk bij die sekskopers. Het is tijd om de last van prostitutie te verschuiven. Het is tijd dat we sekskopers verantwoordelijk maken voor de gevolgen van het kopen van seks. Door de vraag naar prostitutie aan te pakken, zal de markt voor prostitutie en mensenhandel verkleinen.
Internationale gemeenschap
En dat is nu precíes waar we ons in internationale verdragen, zoals het VN vrouwenverdrag aan hebben gecommitteerd: om de markt voor prostitutie te verkleinen. De Europese Commissie bevestigd dat dit het beste te bereiken is door het kopen van seks te ontmoedigen.
Zweden = succes
In Zweden zijn ze 20 jaar geleden begonnen met het stráfbaar stellen van het kopen van seks. Door seks kopen illegaal te maken, mensen in de prostitutie níet strafbaar te stellen, maar juist hulp aan te bieden, én door bewustwordingscampagnes op te zetten, hebben zij succesvol de prostitutie markt kleiner gemaakt. Er zijn minder mensen die in de prostitutie terecht komen en daarmee minder mensen die in de cyclus van geweld terechtkomen. Er zijn minder sekskopers. Het land is minder aantrekkelijk geworden voor mensenhandel. En dit beleid beidt bescherming voor mensen in de prostitutie.
Er ontstaat namelijk een gelijkwaardigere situatie tussen de vrouw in prostitutie en de sekskoper. Hij loopt het risico, want hij is toch al strafbaar bezig. Het is dan ook tekenend dat er in Zweden sinds de invoering van deze wetgeving, niemand in de prostitutie door een sekskoper is vermoord. Vergelijk dit eens met het hoge aantal vermoorde vrouwen in de prostitutie in Nederland, Duitsland of zeg Nieuw-Zeeland.
Tijd voor nieuw beleid
U zit hier met de gevolgen van de keuzes van de vorige generatie – die aanpak die zíj hebben gekozen. Maar de vólgende zet – is aan u. 50.000 Nederlanders vragen u om een menswaardig beleid. Om te werken aan een samenleving waarin geen mens in een ongelijkwaardige positie terecht hoeft te komen. Waarin geen mens meer is gedoemd tot het web van commerciële seksuele uitbuiting. De beste aanpak tegen moderne slavernij in de seksindustrie is het strafbaar stellen van het kopen van seks.
Na Zweden, zijn met hetzelfde succes onder andere Noorwegen, Noord-Ierland, Frankrijk en Israël gevolgd.
Is het dan nu tijd voor Nederland?