Wat er die woensdag gebeurde in Den Haag
Het begon al op dinsdag: overweldigende media-aandacht voor ons initiatief. We kwamen in élke landelijke krant, enkele keren op radio 1, in het NOS journaal, Hart van Nederland en EenVandaag: 40.000 Nederlanders hebben hun handtekening gezet om het kopen van seks strafbaar te maken.
Wat de media over ons schreven? Lees het hier.
De volgende ochtend waren er zeven Tweede Kamerleden in De Nieuwspoort in Den Haag, het perscentrum van de Kamer, om ons burgerinitiatief in ontvangst te nemen. Dat moment duurde wel een uur, omdat ons initiatief best wat uitleg behoeft. Hieronder lees je waar die Kamerleden naar hebben geluisterd: speeches van hulpverlener Frits, ‘radicaal’ feminist Renate, voorzitter Natasja, maar vooral ook: Selena – ex-bestuurslid van Proud, de belangenvereniging van sekswerkers. Zij vertelden wat de realiteit van prostitutie is in Nederland, en dat het beter kan. Beter móet.
Frits Rouvoet kent alle vrouwen in de raamprostitutie op de Wallen. Hij is daar al jarenlang hulpverlener en helpt vrouwen uit te stappen. Hij zei: “Ik heb door mijn werk als hulpverlener veel vrouwen in de prostitutie gesproken. Veel van hen waren in hun jeugd slachtoffer van seksueel misbruik.”“Als man schaam ik mij dat we de situatie van deze vrouwen misbruiken, en hun lichaam. En dat we als overheid hebben besloten dat legaal te maken.”“Ik citeer Diederik Boomsma van het CDA: moeten we er trots op zijn dat dronken toeristen, vrouwen uit lage lonenlanden betalen om seks te hebben?”
Selena is jarenlang in de media geweest als ‘sekswerker’. Toen stond de media te springen om haar verhaal. Nu ze eindelijk naar buiten durft te komen als vrouw die is uitgebuit in de prostitutie, is er minder interesse. Haar speech is helemaal te lezen op ons blog. Wat ze bijvoorbeeld zei was “Twee jaar geleden ben ik uit de prostitutie gestapt. Ik heb lang beweerd dat het mijn eigen keuze was om in de prostitutie te zitten, niet wetende dat mensen gebruikmaakten van mijn kwetsbare situatie.” Over anderen zei ze: “Ik heb ontzettend veel tranen en levenloze blikken van vrouwen in de prostitutie gezien.” Haar conclusie was, dat het legale beleid haar niet heeft beschermd tegen uitbuiting. “Ik weet nu: het huidige beleid doet geen recht aan de situatie van vrouwen in de prostitutie.”
Renate van der Zee heeft jarenlang onderzoek gedaan naar sekskopers en de toestanden op de Wallen in Amsterdam. Ze staat bekend als een feministische onderzoeksjournaliste, met veel kennis over prostitutie. Haar betoog was zeer krachtig. “De legalisering van bordeel houden in 2000 heeft gefaald en bijgedragen aan het creëren van een markt waar pooiers en mensenhandelaren zoals Saban B, kwetsbare vrouwen uit lage lonenlanden uitbuiten, ten behoeve van toeristen van laag allooi.” “Als je zegt dat mannen gaan verkrachten als seks niet te koop is, ga je ervan uit dat ze beesten zijn. En stel mannen zijn beesten, is het dan een oplossing om kwetsbare vrouwen uit lage lonenlanden hierheen te halen, zodat mannen zich op vrouwen kunnen uitleven?”“Als de overheid prostitutie legaliseert, zeggen ze tegelijkertijd dat het normaal is.”“Mannen die seks kopen dragen de verantwoordelijkheid voor een zeer ernstige vorm van criminaliteit, welke allesbehalve een onschuldig tijdverdrijf is.”
“De meeste vrouwen in de prostitutie kiezen er niet zelf voor. In de meeste gevallen gaat het om dwang, manipulatie of dat de vrouwen geen andere oplossing zien. Het zijn juist de sekskopers die de keuzes maken”
“Seks kopen is strafbaar gesteld in Zweden, Noorwegen, IJsland, Ierland, Frankrijk, Canada en Israël. Er is een internationale beweging aan de gang. En dat is niet voor niets.” “Als mannen stoppen met seks kopen, stopt eindelijk de seksuele uitbuiting van tal van vrouwen en kinderen.”“Maar 10 tot 15 procent van de mannen in Noord-Europa koopt seks. Voor die minderheid houden we een wereld in stand waar vrouwen slachtoffer zijn van uitbuiting en geweld.” Lees hier haar gehele speech.
Initiatiefnemer en voorzitter Natasja Bos had het slotpleidooi. Ze was zichtbaar geëmotioneerd over dit moment. “Met Ik Ben Onbetaalbaar leggen wij als jongeren, samen met 40.000 anderen, een voorstel neer. Zorg dat er geen markt is voor prostitutie en mensenhandel: Stel het kopen van seks strafbaar, maak derden die verdienen aan prostitutie strafbaar en biedt hulp aan mensen in de prostitutie.”
“Uit gesprekken met de politie en hulpverlening en een grootschalig onderzoek blijkt dat de meerderheid van de vrouwen in de prostitutie seksueel, lichamelijk en/of emotioneel misbruikt is, begon met prostitutie toen ze nog minderjarig was, uit een minderheidsgroep komt én vrouw is.” “Prostitutie is schadelijk. Het is absurt om te geloven dat je jarenlang tientallen keren per dag seks kan hebben, zonder dat dat chronische schade oplevert. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk zijn de consequenties groot.”
“We moeten ons beleid baseren op de realiteit van deze vrouwen. Zolang er geld is te verdienen met seks, zullen mannen met macht en geld, vrouwen zonder macht en geld willen misbruiken.
Wij zijn de nieuwe feministen. We komen op voor de rechten van deze vrouwen. We zien prostitutie als een vorm van geweld.
De commissie van Justitie en Veiligheid nam het burgerinitiatief in ontvangst, vertegenwoordigt door Anne Kuik (CDA), Jeroen van Wijngaarden (VVD), Michiel van Nispen (SP), Achraf Bouali (D66), Gert Jan Segers (CU), Kees van der Staaij (SGP) en Attje Kuiken (PvdA). Attje: “Heel hartelijk bedankt voor deze actie. We gaan er als Kamer over in debat.” Wij zien erg uit naar dat debat.
16 april moesten alle handtekeningen óok nog worden ingeleverd bij de commissie van burgerinitiatieven. Lees hier hoe dat verliep.
Foto’s: Mirre Korevaar