EXXPOSE
  • Home
  • Het probleem & De oplossing
    • Artikelen
    • Feiten & Cijfers
    • FAQ
    • Downloads
  • Wat wij doen
    • Burgerinitiatief
    • Campagnes
    • Evenementen
  • Wie wij zijn
    • Over ons
    • In de media

Persconferentie burgerinitiatief

Wat er die woensdag gebeurde in Den Haag

Het begon al op dinsdag: overweldigende media-aandacht voor ons initiatief. We kwamen in élke landelijke krant, enkele keren op radio 1, in het NOS journaal, Hart van Nederland en EenVandaag: 40.000 Nederlanders hebben hun handtekening gezet om het kopen van seks strafbaar te maken.

Wat de media over ons schreven? Lees het hier.

De volgende ochtend waren er zeven Tweede Kamerleden in De Nieuwspoort in Den Haag, het perscentrum van de Kamer, om ons burgerinitiatief in ontvangst te nemen. Dat moment duurde wel een uur, omdat ons initiatief best wat uitleg behoeft. Hieronder lees je waar die Kamerleden naar hebben geluisterd: speeches van hulpverlener Frits, ‘radicaal’ feminist Renate, voorzitter Natasja, maar vooral ook: Selena – ex-bestuurslid van Proud, de belangenvereniging van sekswerkers. Zij vertelden wat de realiteit van prostitutie is in Nederland, en dat het beter kan. Beter móet.

Frits Rouvoet, hulpverlener onder vrouwen op de Wallen

Frits Rouvoet kent alle vrouwen in de raamprostitutie op de Wallen. Hij is daar al jarenlang hulpverlener en helpt vrouwen uit te stappen. Hij zei: “Ik heb door mijn werk als hulpverlener veel vrouwen in de prostitutie gesproken. Veel van hen waren in hun jeugd slachtoffer van seksueel misbruik.”“Als man schaam ik mij dat we de situatie van deze vrouwen misbruiken, en hun lichaam. En dat we als overheid hebben besloten dat legaal te maken.”“Ik citeer Diederik Boomsma van het CDA: moeten we er trots op zijn dat dronken toeristen, vrouwen uit lage lonenlanden betalen om seks te hebben?”

Selena Torsius, ex-bestuurlid van Proud.

Selena is jarenlang in de media geweest als ‘sekswerker’. Toen stond de media te springen om haar verhaal. Nu ze eindelijk naar buiten durft te komen als vrouw die is uitgebuit in de prostitutie, is er minder interesse. Haar speech is helemaal te lezen op ons blog. Wat ze bijvoorbeeld zei was “Twee jaar geleden ben ik uit de prostitutie gestapt. Ik heb lang beweerd dat het mijn eigen keuze was om in de prostitutie te zitten, niet wetende dat mensen gebruikmaakten van mijn kwetsbare situatie.” Over anderen zei ze: “Ik heb ontzettend veel tranen en levenloze blikken van vrouwen in de prostitutie gezien.” Haar conclusie was, dat het legale beleid haar niet heeft beschermd tegen uitbuiting. “Ik weet nu: het huidige beleid doet geen recht aan de situatie van vrouwen in de prostitutie.”

Renate van der Zee, onderzoeksjournaliste

Renate van der Zee heeft jarenlang onderzoek gedaan naar sekskopers en de toestanden op de Wallen in Amsterdam. Ze staat bekend als een feministische onderzoeksjournaliste, met veel kennis over prostitutie. Haar betoog was zeer krachtig. “De legalisering van bordeel houden in 2000 heeft gefaald en bijgedragen aan het creëren van een markt waar pooiers en mensenhandelaren zoals Saban B, kwetsbare vrouwen uit lage lonenlanden uitbuiten, ten behoeve van toeristen van laag allooi.” “Als je zegt dat mannen gaan verkrachten als seks niet te koop is, ga je ervan uit dat ze beesten zijn. En stel mannen zijn beesten, is het dan een oplossing om kwetsbare vrouwen uit lage lonenlanden hierheen te halen, zodat mannen zich op vrouwen kunnen uitleven?”“Als de overheid prostitutie legaliseert, zeggen ze tegelijkertijd dat het normaal is.”“Mannen die seks kopen dragen de verantwoordelijkheid voor een zeer ernstige vorm van criminaliteit, welke allesbehalve een onschuldig tijdverdrijf is.”

“De meeste vrouwen in de prostitutie kiezen er niet zelf voor. In de meeste gevallen gaat het om dwang, manipulatie of dat de vrouwen geen andere oplossing zien. Het zijn juist de sekskopers die de keuzes maken”

“Seks kopen is strafbaar gesteld in Zweden, Noorwegen, IJsland, Ierland, Frankrijk, Canada en Israël. Er is een internationale beweging aan de gang. En dat is niet voor niets.” “Als mannen stoppen met seks kopen, stopt eindelijk de seksuele uitbuiting van tal van vrouwen en kinderen.”“Maar 10 tot 15 procent van de mannen in Noord-Europa koopt seks. Voor die minderheid houden we een wereld in stand waar vrouwen slachtoffer zijn van uitbuiting en geweld.” Lees hier haar gehele speech.

Natasja Bos, voorzitter

Initiatiefnemer en voorzitter Natasja Bos had het slotpleidooi. Ze was zichtbaar geëmotioneerd over dit moment. “Met Ik Ben Onbetaalbaar leggen wij als jongeren, samen met 40.000 anderen, een voorstel neer. Zorg dat er geen markt is voor prostitutie en mensenhandel: Stel het kopen van seks strafbaar, maak derden die verdienen aan prostitutie strafbaar en biedt hulp aan mensen in de prostitutie.”

de overhandiging

“Uit gesprekken met de politie en hulpverlening en een grootschalig onderzoek blijkt dat de meerderheid van de vrouwen in de prostitutie seksueel, lichamelijk en/of emotioneel misbruikt is, begon met prostitutie toen ze nog minderjarig was, uit een minderheidsgroep komt én vrouw is.” “Prostitutie is schadelijk. Het is absurt om te geloven dat je jarenlang tientallen keren per dag seks kan hebben, zonder dat dat chronische schade oplevert. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk zijn de consequenties groot.”

Attje Kuiken bedankt namens de commissie

“We moeten ons beleid baseren op de realiteit van deze vrouwen. Zolang er geld is te verdienen met seks, zullen mannen met macht en geld, vrouwen zonder macht en geld willen misbruiken.

Wij zijn de nieuwe feministen. We komen op voor de rechten van deze vrouwen. We zien prostitutie als een vorm van geweld.

De commissie van Justitie en Veiligheid nam het burgerinitiatief in ontvangst, vertegenwoordigt door Anne Kuik (CDA), Jeroen van Wijngaarden (VVD), Michiel van Nispen (SP), Achraf Bouali (D66), Gert Jan Segers (CU), Kees van der Staaij (SGP) en Attje Kuiken (PvdA). Attje: “Heel hartelijk bedankt voor deze actie. We gaan er als Kamer over in debat.” Wij zien erg uit naar dat debat.

Nu is het aan jullie, Tweede Kamer.

16 april moesten alle handtekeningen óok nog worden ingeleverd bij de commissie van burgerinitiatieven. Lees hier hoe dat verliep.

Foto’s: Mirre Korevaar


De reactie van staatssecretaris Ankie Broekers-Kno De reactie van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) op het debat in de Tweede Kamer was teleurstellend voor Exxpose. Niet in de eerste plaats omdat we het niet met haar conclusie eens waren - maar vooral omdat het leek alsof ze zich niet in het onderwerp had verdiept, niet openstond voor nieuwe ideeën van een jonge generatie, en het debat niet goed leek te hebben gevolgd.
Lees via de link in bio onze blog met een aantal quotes van de staatssecretaris, en onze reactie daarop.
Reactie op Attje Kuiken “Legalisering heeft nie Reactie op Attje Kuiken

“Legalisering heeft niet gebracht wat we 10 jaar geleden hadden gehoopt.” Attje vertelt dat een ‘sekswerker’ met haar het volgende deelde: “Ik ben 1 van de 5% van de sekswerkers die dat echt volledig vrijwillig doen. Het is een grote boeven bende.” Attje wil het voor deze 5% goed regelen en constateert dat we dan nu nog niet doen. Wat haar betreft gaan we op zoek naar een Nederlands model door met een open blik te kijken naar enerzijds het Zweeds model en anderzijds bijvoorbeeld het Nieuw Zeelands model. Ook roept ze op mensenhandel niet alleen politiek te bestrijden maar echt te kijken wat er nodig is. 

Dat juichen wij natuurlijk van harte toe. Als wij met een open blik kijken naar de prostitutie wereld vragen we ons af hoever we als politiek willen gaan om prostitutie als beroep in stand te houden. Als een kleine minderheid er vrijwillig voor zou kiezen. Als daardoor 95% van overige mensen eraan onderdoor gaat. Als blijkt dat prostitutie in zichzelf schade toebrengt (dit is een niet te negeren feit waarvoor momenteel te weinig aandacht voor is). En stel je voor dat het lukt om alleen mensen in de prostitutie te hebben die daar vrijwillig voor kiezen, als alleen die 5% in de prostitutie zou blijven, hoe ziet dat er dan uit? Dat zijn heel weinig mensen. Die kunnen nooit aan de vraag voldoen die we creëren door het kopen van seks legaal te houden. 

We blijven dan als als overheid erkennen dat je consent kunt afkopen van anderen, waardoor er geen verandering komt in hoeveel mensen denken dat seks kopen oké is. Door het kopen van seks strafbaar te stellen, zeg je dat prostitutie schade berokkend aan de ander. En gaan mensen anders denken over prostitutie. Wat strafbaar is, is dat je mensen schade berokkend, niet of iemand geregistreerd is of niet. 

Kortom, willen we deze vorm van geweld tegen voornamelijk vrouwen in stand houden omdat een hele kleine groep dat nu eenmaal wil? Hoe leggen we dit uit aan de volgende generatie? Hoe leggen we uit dat je in Nederland consent kunt afkopen?
FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #4 - Niels FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #4 - Niels van de Berge, GroenLinks 

‘In hoeverre is uitbuiting in sekswerk anders is dan uitbuiting van Oost-Europese immigranten in de tuinbouw?’ 

Niels duidde in zijn speech meerdere malen dat hij partij kiest voor de mensen die zelf voor de prostitutie kiezen. In zijn bewoording kun je terughoren dat hij mensen in de prostitutie moeilijk vindt voor te stellen als slachtoffer. Hij is blijkbaar slecht op de hoogte van het werkelijke aantal van geweldplegingen, uitbuiting en mensenhandel in de prostitutiebranche.

Tuinbouw en prostitutie
Neem een van de problemen waar mensen in de prostitutie tegen aanlopen: verkrachting. In de tuinbouw vindt nooit zoveel verkrachting plaats als in de prostitutie. Waar een vrouw in de prostitutie te maken heeft met een enorm hoge kans op verkrachting, is dit in de tuinbouw zelden het geval. Wanneer er zoveel verkrachting in de tuinbouw van paprika’s zou plaatsvinden, en dit gelinkt was aan de aard van het plukken van die paprika’s, denken wij dat het paprika-plukken wel degelijk was afgeschaft.

Hij noemt bijvoorbeeld “de kwetsbare sekswerkers die het slachtoffer zijn van mensenhandel”. Wanneer je inhoudelijk gaat kijken naar wat hij zegt is dat absurd. Hij noemt namelijk vrouwen die dagelijks verkracht worden ‘kwetsbare sekswerkers’. Daarmee zegt hij nog steeds dat deze persoon nog steeds een ‘werker’ is en ‘seks’ heeft. Terwijl iemand die verkracht wordt geen seks heeft en echt niet aan het werk is.

Ongelijkheid tussen man en vrouw 
De ongelijkheid tussen man en vrouw is enorm in de prostitutie. In de tuinbouw is dit heel anders. Bij prostitutie wordt het consent van kwetsbare vrouwen (90%) afgekocht door mannen (95%).

Empowerment
Zijn oplossing voor het probleem van deze kwetsbare mensen is dan ook om ze meer arbeidsrechten te geven. Hiermee zegt hij eigenlijk: Wanneer je dagelijks seksueel misbruikt wordt in de prostitutie, vind ik het een oplossing als je ervan leert te genieten, en stabieler wordt onder het misbruik. Ik wil je meer rechten geven in jouw penibele situatie, maar ik ga je probleem niet bij de misbruiker (sekskoper) aanpakken.
FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #3 - Gidi FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #3 - Gidi Markuszower, PVV

‘Ik zie het causale verband niet tussen het strafbaar stellen van sekskopers en het effectief bestrijden van mensenhandel.’

Het gelijkheidsmodel stelt zowel de sekskoper als pooiers en exploitanten strafbaar. Door prostitutie te legaliseren, hebben we hier een walhalla gemaakt voor mensenhandelaren. Ze zijn onder de huidige wetgeving ontzettend moeilijk verantwoordelijk te houden, en de bewijslast ligt bij het slachtoffer. Zolang het kopen van seks legaal is, is het mogelijk om de grenzen hiervan op te zoeken en verder te exploiteren. Het is bekend dat mensenhandelaren weg blijven van landen waar het gelijkheidsmodel is doorgevoerd. Zoals Anne Kuik (CDA) ook aankaartte: het succes bewijst zich onder andere in Frankrijk waar het aantal procedures tegen mensenhandelaren met 54% is gegroeid.
FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #2 - Gidi FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #2 - Gidi Markuszower, PVV

‘Meer politie, hardere straffen en de verhoging naar 21 jaar gaan de misstanden in prostitutie oplossen.’ 

Onze huidige aanpak van prostitutie en mensenhandel bewijst al 20 jaar lang dat ons model ineffectief is. Dat is niet omdat de politie zulk slecht werk levert, maar doordat de wetgeving die zij moeten handhaven ineffectief is. Wanneer je doet wat je altijd deed, krijg je wat altijd kreeg. De huidige Nederlandse wetgeving gaat mensenhandel nooit effectief bestrijden, omdat prostitutie en criminaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden blijken te zijn.
FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #1 - Marti FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #1 - Martijn Bolkestein, VVD.

“Regulering geef aan dat prostitutie in Nederland een erkend beroep is. Maar het zal nooit normaal worden. Het zal nooit een normaal beroep worden. De heer Segers zei al eens: we verwachten het niet in de kaartenbak van het UWV. Maar je kan niet het beroep eerst reguleren, en de klandizie ervan vervolgens verbieden.”

Martijn gaf hiervoor geen onderbouwing. Waarom kun je de omstandingheden van de vrouwen niet zo goed mogelijk maken, en tegelijkertijd het kopen van seks verbieden? Dit is namelijk precies wat er is gebeurd in Zweden, Noorwegen, Frankrijk - en noem de landen maar op. Een land dat de realiteit van prostitutie ként, en de onvrijheid van de meeste vrouwen in prostitutie, kan er zeker voor kiezen om hun machtspositie te vergroten. Het strafbaar stellen van het kopen van seks is in Zweden, maar zeker in Frankrijk, niet te scheiden van het grote aanbod van hulp (bij uitstappen) en goede gezondheidzorg, en het versterken van de rechten van de mensen in prostitutie. Dat is juist de kern van het gelijkheidsmodel: de verkoper krijgt alle rechten en het voordeel van de bewijslast, de koper niet. Het zogenoemde ‘reguleren’ dat Nederland de afgelopen twintig jaar heeft gedaan, heeft alleen maar ellende en enorme toename van mensenhandel tot gevolg gehad.
Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over d Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de ingediende moties. We hopen dat de nieuwe, beproefde ideeen het oude patriarchaat opzij mogen duwen. Maar ook als Nederland er nog niet aan wil: laten we het kopen van seks altijd ontmoedigen en de last van prostitutie zoveel mogelijk bij kopers, pooiers en handelaren leggen, in plaats van bij de vrouwen.
Een veelgehoorde vraag is of wij blij zijn met de Een veelgehoorde vraag is of wij blij zijn met de uitkomst van het debat. Er zijn drie moties ingediend waarover morgen wordt gestemd, en de staatssecretaris zal een onderzoek instellen naar de prostitutiewetgeving in verschillende landen, zowel Zweden, Noorwegen en Frankrijk als ook landen waar het stukken slechter is geregeld, bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Of we daar blij mee zijn, ligt geheel aan de vraagstelling van het onderzoek. Gaat men het effect van de wetgeving op de vraag naar prostitutie en mensenhandel onderzoeken 👍🏽, of gaat men alleen de mondige ‘sekswerkers’ en pooiers vragen hoe ze het liefste hun werk doen 👎🏽... Het blijft dus de vraag of dit onderzoek uiteindelijk meer gendergelijkheid en minder prostitutie gaat brengen.

Toch zijn we, hoewel we tijdens en na het debat merkten hoe weinig veel Kamerleden en de media het Zweedse model écht begrijpen en zich willen verdiepen, blij dat er nu echt over móest worden gedebatteert. We zijn blij met de volledige steun van SGP, CU en CDA. Toch weten we dat in andere landen dit beleid als zeer progressief wordt gezien, en hooen we dat de andere partijen met de tijd gaan leren dat consent inderdaad niet te koop moet zijn, en prostitutie en mensenhandel moet krimpen in plaats van groeien. 

Het debat over slavernij werd uiteindelijk niet gevoerd op onderzoek (hebben de slaven het nu écht zo slecht op de plantages, of hebben ze meer medicijnen nodig?) maar op de vraag: vinden we het oké dat mensen te koop zijn en is slavernij niet ongelijkwaardig? Die vraag moet onze overheid zichzelf stellen, en wij blijven hem stellen, als jonge, nieuwe generatie.
“Come senators, congressmen Please heed the call “Come senators, congressmen
Please heed the call
Don't stand in the doorway
Don't block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
There's a battle outside ragin'.
It'll soon shake your windows
And rattle your walls
For the times they are a-changin'.
- Bob Dylan

OVER ONS

Exxpose is een beweging van jonge mensen die de realiteit van prostitutie aan het licht brengt. Samen werken we aan een samenleving zonder vraag naar prostitutie en mensenhandel.


GET SOCIAL

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meer

  • Over
  • Doneren
  • ANBI
  • English

Copyright 2020 EXXPOSE | info@exxpose.nl