EXXPOSE
  • Home
  • Het probleem & De oplossing
    • Artikelen
    • Feiten & Cijfers
    • FAQ
    • Downloads
  • Wat wij doen
    • Burgerinitiatief
    • Campagnes
    • Evenementen
  • Wie wij zijn
    • Over ons
    • In de media

FAQ

Wat wil Exxpose bereiken met het burgerinitiatief ‘Ik Ben Onbetaalbaar’? 

Ons voorstel is om het kopen van seks strafbaar te stellen, net zoals de wetgeving in landen als Zweden, Noorwegen en Frankrijk. Deze wetgeving wordt ook wel het ‘nordic model’ genoemd. Mensen in de prostitutie zijn niet strafbaar; hen wordt hulp aangeboden. Het is wel illegaal voor derden (zoals pooiers) om aan prostitutie te verdienen. 

Wat houdt het ‘nordic model’ in, waar Exxpose voor pleit?

1.Verantwoordelijkheid bij de koper

Dit prostitutiebeleid legt de verantwoordelijkheid van prostitutie bij de koper. Door de vraag naar betaalde seks is namelijk er een markt voor prostitutie en mensenhandel. Door het kopen van seks strafbaar te stellen neemt de vraag af. De wet geeft het signaal af dat seks kopen niet oké is.

2. Derden zijn strafbaar

De politie spoort in dit model de sekskopers en pooiers op door middel van advertenties op internet en signalen van omwonenden. Het is voor pooiers lastiger om de mensen in de prostitutie ‘aan de man’ te brengen, doordat prostitutie op zichzelf al strafbaar is, en het opsporingsgevaar daarom groter is.

3. Mensen in de prostitutie wordt hulp geboden

Hulpverlening voor mensen in de prostitutie is minstens net zo belangrijk als de wet zelf. Ondersteuning en hulp bij lichamelijke, psychische, en juridische problemen moet voor de vrouwen in de prostitutie zo laagdrempelig mogelijk worden aangeboden. Mensen in de prostitutie kunnen ten alle tijden aangifte doen tegen hun klanten; die zijn immers strafbaar. 

Werkt het ‘Nordic model’?

In evaluaties op het prostitutiebeleid in Noorwegen en Zweden, zijn de volgende effecten geconstateerd 123:

  • Er zijn minder sekskopers;
  • Er zijn minder mensen die in de prostitutie terechtkomen
  • Er is minder mensenhandel 
  • Er is minder straatprostitutie
  • Er zijn minder advertenties op internet voor prostitutie (advertenties zijn noodzakelijk voor het werven van klanten)
  • Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat er meer geweld tegen mensen in de prostitutie is sinds de invoering van de wet;
  • Er zijn geen aanwijzingen dat het ondergronds is gegaan.

Twee voorbeelden:

In Stockholm verminderde het aantal sekskopers na het invoering van de wet met 80% van de sekskopers met het kopen van seks, gewoonweg omdat ze geen strafbaar feit willen plegen 4.

Tijdens een telefoontap die de politie in Zweden had bij mensenhandelaren, hoorden ze dat deze handelaren liever niet meer naar Zweden kwamen vanwege de wetgeving 5.

Bekijk hier meer filmpjes en vind hier meer onderzoeken naar de effecten van het ‘nordic model’.

Het is nu toch goed geregeld? 

Sinds 2000 probeert Nederland om van prostitutie een normaal beroep te maken. Vanaf de buitenkant (en vanuit het buitenland, zo blijkt uit het aantal toeristen) líjkt het goed geregeld. Wat je ziet zijn nette ramen, politie op straat, professionele rondleidingen en strakke folders. Dit is echter schone schijn. Sinds 2007 wordt stukje bij beetje duidelijk welk onrecht zich afspeelt in de wereld van de prostitutie. Saban B. bleek jarenlang ongestoord tientallen vrouwen tot prostitutie te dwingen op de legale Wallen in Amsterdam 6. Mensenhandel lijkt ook alleen maar toe te nemen 7. Onderzoek laat zien dat legaliseren de kans op mensenhandel vergroot 8. De vraag is dan ook of je prostitutie wel kúnt normaliseren. Door de aard van het beroep worden er altijd kwetsbare mensen uitgebuit in de prostitutie.

Lees meer over de zaak van Saban B en lees hier meer over de effecten van legalisering.

Sommige vrouwen kiezen er toch zelf voor?

In Nederlands wordt er vaak gesproken over vrijwillige en gedwongen prostitutie. In de praktijk blijkt het lastig om deze twee uit elkaar te houden. Zo zijn er zaken bekend waarin vrouwen pas na jarenlang intensief contact met politie durfden aan te geven dat ze eigenlijk gedwongen werden door een pooier. Anderen zijn al op minderjarige leeftijd in de prostitutie terecht gekomen. Voor veel van de vrouwen leek prostitutie de enige keuzemogelijkheid. We kunnen niet voor iedereen spreken, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat prostitutie eerder voor een persoon kiest dan andersom.

Vind hier wetenschappelijke onderzoeken over de achtergrond van mensen in de prostitutie.

“Een verhaal van voormalig Officier van Justitie, Jolanda de Boer, is me in het bijzonder bijgebleven. Ze vertelde over een vrouw in de prostitutie die vijfhonderd euro per dag moest binnenhalen voor haar pooier. Wanneer dit niet lukte – en dat was vaak, want vijfhonderd euro is véél – moest ze een hond nadoen. Toen de pooier werd opgepakt met een huiszoeking ter plaatse, vond de politie blikken hondenvoer. Maar hij had geen hond.’” – Renate van der Zee

Het is toch makkelijk geld verdienen? 

Zowel fysiek als psychisch is prostitutie enorm zwaar. Daarnaast hebben mensen in de prostitutie vaak met geweld te maken. Veel mensen in de prostitutie hebben dan ook last hebben van een post traumatische stress stoornis, met dezelfde ernst als mensen die meerdere malen verkracht zijn.

“Een lange, knappe jongen geeft Anneke aandacht en coke. Anneke voelt zich goed. Misschien werkt dit wel. Tot ze niet meer zonder kan en de lange knappe jongen gewelddadig wordt. “Hij liet me Turkse pensions afwerken, een hele rits mannen per avond. En dat waren er veel. Heel veel. Voor een tientje of vijftien gulden. Ik voelde me zo vies, niets waard, een hoer.” Anneke doet een zelfmoordpoging.” Lees verder. 

Lees meer over onderzoek naar de gevolgen van prostitutie. 

Gaat prostitutie niet ondergronds als seks kopen strafbaar wordt?

Prostitutie zal nooit uit het zicht verdwijnen. De klanten moeten mensen in de prostitutie immers ook kunnen vinden. Als een sekskoper een vrouw kan vinden, kan de politie dat ook. Bovendien hebben we in Nederland op dit moment al een grote illegale (ondergrondse) markt. Het idee dat mensenhandel beter bestreden kan worden als het zichtbaar is, is niet bewezen. Saban B. werkte jarenlang ongestoord binnen het vergunde stelsel. Door de regulering lijkt de markt en daarmee mensenhandel juist te groeien, aldus een rapport van Europol. Een betere aanpak is om het kopen van seks te verbieden, waardoor de vraag zal dalen en het land minder aantrekkelijk is voor mensenhandelaren.

Lees het rapport van Europol.

Komen er dan niet meer verkrachtingen? 

Hier kunnen we kort maar krachtig over zijn: Mannen zijn geen beesten, toch? Mannen zijn ook niet zielig en er is geen recht op het uitoefenen van seksuele behoeften. De meeste mannen kunnen zich beheersen, en wanneer dat niet zo is, is het geen oplossing om dan maar ‘een bepaald soort vrouwen’ voor deze mannen op te offeren. 

Interessant is dat in Zweden, waar het seks kopen strafbaar is, meer aangifte wordt gedaan van verkrachting. Dit is echter niet terug te leiden tot de wet die seks kopen verbiedt (er werden al meer aangiften gedaan voor het verbod). Het lijkt juist zo te zijn dat geweld tegen vrouwen daar meer ‘gezien’ wordt. Zweden zegt: Er is hier meer aandacht voor geweld tegen vrouwen, dus wordt er meer aangifte gedaan. Criminologische cijfers laten dan ook zien dat, hoe meer aandacht er voor het onderwerp is, hoe hoger de aangiftecijfers zijn. In Zweden zijn er meer aangiften dan in India, maar dat kan natuurlijk niet het echte verschil zijn. In de staat Nevada in Amerika is prostitutie legaal, en daar vinden het hoogste aantal verkrachtingen plaats van geheel Amerika. 

Zou legale prostitutie verkrachting juist niet eerder stimuleren? De boodschap van legale prostitutie is namelijk dat je het consent van een vrouw kunt kopen, als ze eigenlijk niet met jou naar bed wilt, maar je geld wel nodig heeft. Het promoot het idee dat seks een handelsmiddel is, waar over te onderhandelen is. En wat je dus ook kunt stelen. Lees ook dit artikel

“The most common explanation provided by men who had committed rape was a belief that a man has the right to sex with a woman regardless of consent.” Lees verder

Prostitutie is toch het oudste beroep ter wereld?

Het oudste beroep ter wereld is dat van jagers en verzamelaars. Maar ook als je deze opmerking niet letterlijk bedoeld, geef je er eigenlijk mee aan dat iets legitiem is, als het van alle tijden is. Maar laten we wel wezen: moorden en stelen is ook van alle tijden, maar dat onrecht pakken we net zo goed aan. In onze tijd is slavernij niet meer normaal. Juist omdat het probleem van prostitutie al zolang bestaat, is het van belang om als samenleving een antwoord te bieden.

Nog niet uitgelezen? Je vindt hier meer antwoorden op veelgestelde vragen over prostitutie en het strafbaar stellen van het kopen van seks. 

Boeken
Julie Bindel, The Pimping of Prostitution - Abolishing the Sex Work Myth

Voor dit indrukwekkende boek reisde Julie Bindel twee jaar de wereld rond, van Nieuw-Zeeland tot Dubai, van New York tot het Indiase platteland, om vrouwen in de prostitutie te interviewen. In de 250 interviews die ze hield, sprak ze ook met pooiers, pornoproducenten, activisten, politiemensen en beleidsmakers. Aan de hand daarvan schetst ze een trefzeker beeld van de criminaliteit die de motor vormt achter de wereldwijde seksindustrie en van de leugens waarmee dit wordt verhuld. Haar conclusie: de happy hooker is een mythe en prostitutie is een schending van de mensenrechten van vrouwen.

Koop het boek hier.

Renate van der Zee, De waarheid achter de wallen

Feministe en journaliste Renate van der Zee bespreekt in dit boekje de vooroordelen die veel Nederlanders hebben over prostitutie. Een klein boekje vol inspiratie om te reageren op opmerkingen zoals ‘Ze kiezen er toch zelf voor?’.

Koop het boekje hier.

Podcasts
Exodus Cry, Interview with Kajsa Ekis Ekman

In deze extra lange aflevering van de Exodus Cry podcast wordt de Zweedse journalist en expert op het gebied van prostitutie en mensenhandel Kajsa Ekis Ekman geïnterviewd. In deze episode worden veel vooroordelen rondom prostitutie getackeld en leer je meer over de achtergrond van het Zweeds model.

Beluister de aflevering hier.

Filmpjes
Exodus Cry, Is Prostitution A Choice?

Exodus Cry, Is Prostitution A Job?

Exodus Cry, Should Prostitution Be Legal?

  1. Evaluation of Norwegian Legislation Criminalizing the buying of sexual services (summary) (Noorwegen). Geraadpleegd van https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=09000016806321b6.

  2. Waltman, M. (2011). Prohibiting Sex Purchasing and Ending Trafficking: The Swedish Prostitution Law. Geraadpleegd van https://repository.law.umich.edu/mjil/vol33/iss1/507.
  3. Kotsadam, A., & Jakobsson, N. (2010). Do laws affect attitudes? An assessment of the Norwegian prostitution law using longitudinal data. Geraadpleegd van https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/22823.
  4. Max Waltman, Prohibiting Sex Purchasing and Ending Trafficking: The Swedish Prostitution Law, 33 Mich. J. Int’l L. 133 (2011). Available at: https://repository.law.umich.edu/mjil/vol33/iss1/507
  5. Socialstyrelsen. (2003). Prostitution in Sweden 2003 Knowledge, Beliefs & Attitudes Of Key Informants “Evidence from telephone taps indicates that traffickers and pimps have experienced difficulty in finding prostitution clients.” http://childcentre.info/projects/exploitation/sweden/dbaFile11751.pdf
  6. KLPD. (2008). Schone Schijn: De signalering van mensenhandel in de vergunde prostitutiesector. Geraadpleegd van https://www.om.nl/publish/pages/17709/klpd_sneep_low_res_tcm5-968601.pdf
  7. Comensha. (2015). Mensenhandel in Nederland: Het beeld van 2014. Geraadpleegd van https://view.publitas.com/comensha/comensha-het-beeld-van-2017/page/1
  8. Cho, S.-Y., Dreher, A., Neumayer, E. (2013). Does Legalized Prostitution Increase Human Trafficking? Geraadpleegd van https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2012.05.023
De reactie van staatssecretaris Ankie Broekers-Kno De reactie van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) op het debat in de Tweede Kamer was teleurstellend voor Exxpose. Niet in de eerste plaats omdat we het niet met haar conclusie eens waren - maar vooral omdat het leek alsof ze zich niet in het onderwerp had verdiept, niet openstond voor nieuwe ideeën van een jonge generatie, en het debat niet goed leek te hebben gevolgd.
Lees via de link in bio onze blog met een aantal quotes van de staatssecretaris, en onze reactie daarop.
Reactie op Attje Kuiken “Legalisering heeft nie Reactie op Attje Kuiken

“Legalisering heeft niet gebracht wat we 10 jaar geleden hadden gehoopt.” Attje vertelt dat een ‘sekswerker’ met haar het volgende deelde: “Ik ben 1 van de 5% van de sekswerkers die dat echt volledig vrijwillig doen. Het is een grote boeven bende.” Attje wil het voor deze 5% goed regelen en constateert dat we dan nu nog niet doen. Wat haar betreft gaan we op zoek naar een Nederlands model door met een open blik te kijken naar enerzijds het Zweeds model en anderzijds bijvoorbeeld het Nieuw Zeelands model. Ook roept ze op mensenhandel niet alleen politiek te bestrijden maar echt te kijken wat er nodig is. 

Dat juichen wij natuurlijk van harte toe. Als wij met een open blik kijken naar de prostitutie wereld vragen we ons af hoever we als politiek willen gaan om prostitutie als beroep in stand te houden. Als een kleine minderheid er vrijwillig voor zou kiezen. Als daardoor 95% van overige mensen eraan onderdoor gaat. Als blijkt dat prostitutie in zichzelf schade toebrengt (dit is een niet te negeren feit waarvoor momenteel te weinig aandacht voor is). En stel je voor dat het lukt om alleen mensen in de prostitutie te hebben die daar vrijwillig voor kiezen, als alleen die 5% in de prostitutie zou blijven, hoe ziet dat er dan uit? Dat zijn heel weinig mensen. Die kunnen nooit aan de vraag voldoen die we creëren door het kopen van seks legaal te houden. 

We blijven dan als als overheid erkennen dat je consent kunt afkopen van anderen, waardoor er geen verandering komt in hoeveel mensen denken dat seks kopen oké is. Door het kopen van seks strafbaar te stellen, zeg je dat prostitutie schade berokkend aan de ander. En gaan mensen anders denken over prostitutie. Wat strafbaar is, is dat je mensen schade berokkend, niet of iemand geregistreerd is of niet. 

Kortom, willen we deze vorm van geweld tegen voornamelijk vrouwen in stand houden omdat een hele kleine groep dat nu eenmaal wil? Hoe leggen we dit uit aan de volgende generatie? Hoe leggen we uit dat je in Nederland consent kunt afkopen?
FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #4 - Niels FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #4 - Niels van de Berge, GroenLinks 

‘In hoeverre is uitbuiting in sekswerk anders is dan uitbuiting van Oost-Europese immigranten in de tuinbouw?’ 

Niels duidde in zijn speech meerdere malen dat hij partij kiest voor de mensen die zelf voor de prostitutie kiezen. In zijn bewoording kun je terughoren dat hij mensen in de prostitutie moeilijk vindt voor te stellen als slachtoffer. Hij is blijkbaar slecht op de hoogte van het werkelijke aantal van geweldplegingen, uitbuiting en mensenhandel in de prostitutiebranche.

Tuinbouw en prostitutie
Neem een van de problemen waar mensen in de prostitutie tegen aanlopen: verkrachting. In de tuinbouw vindt nooit zoveel verkrachting plaats als in de prostitutie. Waar een vrouw in de prostitutie te maken heeft met een enorm hoge kans op verkrachting, is dit in de tuinbouw zelden het geval. Wanneer er zoveel verkrachting in de tuinbouw van paprika’s zou plaatsvinden, en dit gelinkt was aan de aard van het plukken van die paprika’s, denken wij dat het paprika-plukken wel degelijk was afgeschaft.

Hij noemt bijvoorbeeld “de kwetsbare sekswerkers die het slachtoffer zijn van mensenhandel”. Wanneer je inhoudelijk gaat kijken naar wat hij zegt is dat absurd. Hij noemt namelijk vrouwen die dagelijks verkracht worden ‘kwetsbare sekswerkers’. Daarmee zegt hij nog steeds dat deze persoon nog steeds een ‘werker’ is en ‘seks’ heeft. Terwijl iemand die verkracht wordt geen seks heeft en echt niet aan het werk is.

Ongelijkheid tussen man en vrouw 
De ongelijkheid tussen man en vrouw is enorm in de prostitutie. In de tuinbouw is dit heel anders. Bij prostitutie wordt het consent van kwetsbare vrouwen (90%) afgekocht door mannen (95%).

Empowerment
Zijn oplossing voor het probleem van deze kwetsbare mensen is dan ook om ze meer arbeidsrechten te geven. Hiermee zegt hij eigenlijk: Wanneer je dagelijks seksueel misbruikt wordt in de prostitutie, vind ik het een oplossing als je ervan leert te genieten, en stabieler wordt onder het misbruik. Ik wil je meer rechten geven in jouw penibele situatie, maar ik ga je probleem niet bij de misbruiker (sekskoper) aanpakken.
FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #3 - Gidi FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #3 - Gidi Markuszower, PVV

‘Ik zie het causale verband niet tussen het strafbaar stellen van sekskopers en het effectief bestrijden van mensenhandel.’

Het gelijkheidsmodel stelt zowel de sekskoper als pooiers en exploitanten strafbaar. Door prostitutie te legaliseren, hebben we hier een walhalla gemaakt voor mensenhandelaren. Ze zijn onder de huidige wetgeving ontzettend moeilijk verantwoordelijk te houden, en de bewijslast ligt bij het slachtoffer. Zolang het kopen van seks legaal is, is het mogelijk om de grenzen hiervan op te zoeken en verder te exploiteren. Het is bekend dat mensenhandelaren weg blijven van landen waar het gelijkheidsmodel is doorgevoerd. Zoals Anne Kuik (CDA) ook aankaartte: het succes bewijst zich onder andere in Frankrijk waar het aantal procedures tegen mensenhandelaren met 54% is gegroeid.
FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #2 - Gidi FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #2 - Gidi Markuszower, PVV

‘Meer politie, hardere straffen en de verhoging naar 21 jaar gaan de misstanden in prostitutie oplossen.’ 

Onze huidige aanpak van prostitutie en mensenhandel bewijst al 20 jaar lang dat ons model ineffectief is. Dat is niet omdat de politie zulk slecht werk levert, maar doordat de wetgeving die zij moeten handhaven ineffectief is. Wanneer je doet wat je altijd deed, krijg je wat altijd kreeg. De huidige Nederlandse wetgeving gaat mensenhandel nooit effectief bestrijden, omdat prostitutie en criminaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden blijken te zijn.
FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #1 - Marti FACTCHECK OP UITSPRAKEN VAN KAMERLEDEN. #1 - Martijn Bolkestein, VVD.

“Regulering geef aan dat prostitutie in Nederland een erkend beroep is. Maar het zal nooit normaal worden. Het zal nooit een normaal beroep worden. De heer Segers zei al eens: we verwachten het niet in de kaartenbak van het UWV. Maar je kan niet het beroep eerst reguleren, en de klandizie ervan vervolgens verbieden.”

Martijn gaf hiervoor geen onderbouwing. Waarom kun je de omstandingheden van de vrouwen niet zo goed mogelijk maken, en tegelijkertijd het kopen van seks verbieden? Dit is namelijk precies wat er is gebeurd in Zweden, Noorwegen, Frankrijk - en noem de landen maar op. Een land dat de realiteit van prostitutie ként, en de onvrijheid van de meeste vrouwen in prostitutie, kan er zeker voor kiezen om hun machtspositie te vergroten. Het strafbaar stellen van het kopen van seks is in Zweden, maar zeker in Frankrijk, niet te scheiden van het grote aanbod van hulp (bij uitstappen) en goede gezondheidzorg, en het versterken van de rechten van de mensen in prostitutie. Dat is juist de kern van het gelijkheidsmodel: de verkoper krijgt alle rechten en het voordeel van de bewijslast, de koper niet. Het zogenoemde ‘reguleren’ dat Nederland de afgelopen twintig jaar heeft gedaan, heeft alleen maar ellende en enorme toename van mensenhandel tot gevolg gehad.
Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over d Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de ingediende moties. We hopen dat de nieuwe, beproefde ideeen het oude patriarchaat opzij mogen duwen. Maar ook als Nederland er nog niet aan wil: laten we het kopen van seks altijd ontmoedigen en de last van prostitutie zoveel mogelijk bij kopers, pooiers en handelaren leggen, in plaats van bij de vrouwen.
Een veelgehoorde vraag is of wij blij zijn met de Een veelgehoorde vraag is of wij blij zijn met de uitkomst van het debat. Er zijn drie moties ingediend waarover morgen wordt gestemd, en de staatssecretaris zal een onderzoek instellen naar de prostitutiewetgeving in verschillende landen, zowel Zweden, Noorwegen en Frankrijk als ook landen waar het stukken slechter is geregeld, bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Of we daar blij mee zijn, ligt geheel aan de vraagstelling van het onderzoek. Gaat men het effect van de wetgeving op de vraag naar prostitutie en mensenhandel onderzoeken 👍🏽, of gaat men alleen de mondige ‘sekswerkers’ en pooiers vragen hoe ze het liefste hun werk doen 👎🏽... Het blijft dus de vraag of dit onderzoek uiteindelijk meer gendergelijkheid en minder prostitutie gaat brengen.

Toch zijn we, hoewel we tijdens en na het debat merkten hoe weinig veel Kamerleden en de media het Zweedse model écht begrijpen en zich willen verdiepen, blij dat er nu echt over móest worden gedebatteert. We zijn blij met de volledige steun van SGP, CU en CDA. Toch weten we dat in andere landen dit beleid als zeer progressief wordt gezien, en hooen we dat de andere partijen met de tijd gaan leren dat consent inderdaad niet te koop moet zijn, en prostitutie en mensenhandel moet krimpen in plaats van groeien. 

Het debat over slavernij werd uiteindelijk niet gevoerd op onderzoek (hebben de slaven het nu écht zo slecht op de plantages, of hebben ze meer medicijnen nodig?) maar op de vraag: vinden we het oké dat mensen te koop zijn en is slavernij niet ongelijkwaardig? Die vraag moet onze overheid zichzelf stellen, en wij blijven hem stellen, als jonge, nieuwe generatie.
“Come senators, congressmen Please heed the call “Come senators, congressmen
Please heed the call
Don't stand in the doorway
Don't block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
There's a battle outside ragin'.
It'll soon shake your windows
And rattle your walls
For the times they are a-changin'.
- Bob Dylan

OVER ONS

Exxpose is een beweging van jonge mensen die de realiteit van prostitutie aan het licht brengt. Samen werken we aan een samenleving zonder vraag naar prostitutie en mensenhandel.


GET SOCIAL

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meer

  • Over
  • Doneren
  • ANBI
  • English

Copyright 2020 EXXPOSE | info@exxpose.nl